Dataindsamling via din e-mailmarketing - sådan gør du

Dataindsamling. 

Arbejder du med e-mailmarketing - eller nogen som helst form for marketing - så er det noget, som du sandsynligvis har hørt om før - ja, måske arbejder du endda allerede med det. 🧐

Og det er ganske enkelt fordi, at det kan være altafgørende for, hvor godt dit e-mailmarketing performer.

Det er nemlig en del af et vigtigt aspekt af e-mailmarketing: mikrokonverteringer. Altså, små handlinger, som dine subscribers gør, som er det, I gerne vil have dem til at gøre. Og det er uanset, om du sidder i en webshop, B2B-virksomhed, abonnementsvirksomhed, NGO, SaaS eller noget helt sjette.

Hver gang, du samler noget ny information på dine subscribers, så er det nemlig en mikrokonvertering. 

De gør noget, der får dem tættere på et køb eller som engagerer dem med dit produkt. For den data, du nu har på dine subscribers, er noget, du aktivt kan bruge i din marketing. 

Hvordan det? 

Læs denne artikel, og lær, hvordan du bedst kan bruge dataindsamling i dit e-mailmarketing setup: 

Først får du lige nogle eksempler på, hvordan du kan indsamle data i din e-mailmarketing

Der er nemlig nogle forskellige typer af dataindsamling, som du kan arbejde med. Og de kan noget forskelligt. 

Der er forskel på, om du samler data med det formål at kunne segmentere dine subscribers, eller om du i stedet vil forsøge at indhente viden om, hvilke præferencer og holdninger, som subscriberen har til din forretning, så du kan forbedre den.

Før du ved, hvilken du skal begynde at arbejde med, er du derfor nødt til at gøre dig klart, hvad du skal benytte den data til - for nogle gange kan de 2 kategorier også godt overlappe.

Hvis vi tager en webshop som eksempel. Det er meget klassisk, at en sådan virksomhed får opsat en automatiseret e-mail til de subscribers, der lige har gennemført et køb, og spørger, om de vil bedømme det køb fra 1 til 10 og evt. med en mulighed for at skrive en uddybende kommentar. Denne e-mail kan have begge formål: 

👉 Indsamling af viden om subscriberens holdninger og præferencer. 

For det første, kan virksomheden få en fornemmelse af, hvor vellidt deres produkt er, og hvordan deres webshop opleves for køberen. Den information kan bruges til at forbedre enten produkt eller webshop, så købsoplevelsen forbedres, hvilket måske vil gøre, at kunden vender tilbage. Og det kan gøres endnu klarere, med det uddybende spørgsmål.

👉 Som en mulighed for segmentering af subscribers.

For det andet, så kan de bruge det som en vinkel til at målrette deres budskaber til deres subscribers, for at inspirere dem til det næste køb. Her kan man dele det ind sådan, at de, der giver lav bedømmelse - 1-5 stjerner - ender i én e-mailserie, f.eks. med det formål at få opbygget tillid til virksomheden igen. Samtidigt kan dem der giver høj bedømmelse - 6-10 stjerner - ender i en anden e-mailserie, som i stedet prøver at fremvise andre bestseller-produkter, mens oplevelsen stadig er god og mersalg er mere sandsynligt.

I princippet kan du gøre begge dele, og få dobbelt så meget ud af den samme mail - men så er det også vigtigt at du bruger lidt ekstra energi på at begge dele bliver godt, for ellers bliver intet af det godt. 

Men selvom der ‘kun’ er 2 overordnede kategorier, så er der flere forskellige måder, som du kan sammensætte det på. Så her kommer de helt konkrete eksempler på, hvordan du kan lave dataindsamling via din virksomheds e-mailmarketing.

Eksempel 1: Trustpilot anmeldelser

For at blive i post-købs mails, så er der den helt klassiske, som de fleste e-commerce virksomheder anvender: Trustpilot mailen. Se et eksempel fra Barberklingen nedenfor: 

Du har sandsynligvis selv set denne slags e-mail et utal af gange før i din egen indbakke, eller måske har du selv sat en sådan e-mail op for din virksomhed. 

👉 Det smarte ved at gøre det her, det er nemlig, at subscribers har en tendens til at engagere sig allermest med e-mails lige op til eller lige efter et køb. Derfor, når du sender en sådan e-mail, som det første, efter at en kunde har modtaget sit produkt, så er chancen for, at du får nogle svar, aller størst.

👉 Derudover, så er det her smart, fordi Trustpilot-vurderingerne er et fantastisk middel til social proof, som kan hjælpe e-commerce virksomheden med at kapre endnu flere kunder i fremtiden, og samtidigt kan du bruge dine vurderinger i din marketing. 

Det her slags automatisering er specielt værdifuld, hvis det bliver brugt på kunder, der har gennemført mere end ét køb. En kunde, der har købt ved dig flere gange, vil alt andet lige være mere tilbøjelig til at give en positiv anmeldelse, for det første køb har været positivt nok til at medføre et andet køb. 

Eksempel 2: Post-købs spørgeskema

Endnu engang bliver vi i post-købs e-mailen. Her, meget lig det ovenstående eksempel, er målet at indsamle informationer om kundens oplevelse med et køb. 

Her kan du, som i nedenstående eksempel fra Frederik Bagger, linke ind til et spørgeskema, som du har oprettet, for at få dem til at udfylde en række spørgsmål.

Her udnytter du igen den forhøjede åbnings- og engagementsrate, som der er lige efter kunden har gennemført et køb. 

Du kan derfor få en masse oplysninger, som kan hjælpe dig og din virksomhed med at forstå købsoplevelsen på en mere kvalitativ måde. 

Her kan du med fordel indsætte et merge-tag, så din spørgeskema udbyder (f.eks. Typeform, som vi gerne selv bruger), automatisk trækker din modtagers e-mail ind, så de ikke selv skal indtaste den. 

Det kan lyde banalt, men jo mere du kan mindske friktion og gøre det lettere for dine subscribers, jo større er chancen for, at de gennemfører. At love en lille rabatkode til slut er også en fin måde at sørge for, at de gennemfører. ✅

Denne data kan nogle gange være sværere at anvende som en segmenterings-mekanisme, alt efter dine spørgsmål - derfor er det her vigtigt, at du gør dig det klart, om formålet med dataen er at segmentere folk efterfølgende, baseret på deres svar, eller om formålet er at indsamle informationer, som du kan bruge til at forbedre kundens kundeoplevelse. 

Eksempel #3: Interessebaseret dataindsamling med spørgeskema

Dette er meget det samme, som vi beskriver i det tidligere eksempel: dataindsamling via spørgeskema. Placeringen er dog en anden, for denne slags vil du oftere placere tidligt i din nye subscribers møde med dit e-mailmarketing. Som f.eks. i velkomstflowet, hvor vi placerede det i vores ældre flows: 

👉 Formålet her er at finde ud af, hvilke interesser din subscribers har, for at kunne finde den bedste måde at tilgå dem på.

Det er noget, der ofte er brugt i virksomheder, hvor måden man kommunikerer til sine subscribers er vidt forskellig, afhængigt af hvilken kategori, som subscriberen måtte tilhøre. Det kunne f.eks. være for:
▪️ Et advokathus, der har både privat- og erhvervskunder, og dermed subscribers med vidt forskellige interesser og behov.
▪️ Revisionshuset med både små og store virksomheder, og som dermed har forskellige behov.
▪️ Udlejningsfirmaet, som har både leje- og ejeboliger, og gerne vil vide, hvilken type, deres subscribers er på udkig efter.
▪️ Marketingbureauet (som os, og som du nok også mødte i vores velkomstflow), der gerne vil vide om kunden er en B2B virksomhed eller B2C, da opsætningen af og udbyggelse af produkter (f.eks. e-mailmarketing) er vidt forskellig.
▪️ Og her også et underpunkt, for hvis marketingbureauet er mere full-service, som f.eks. s360, og har forskellige produkter: SEO optimering, Google Ads og hjælp til Sociale medier, vil de også være interesserede i at vide, hvad deres subscribers præcist leder efter. 

For at denne type dataindsamling giver mening, er der to ting, som du er nødt til at sørge for:

👉 For det første, at subscriberens e-mail opsamles og registreres i dit e-mailmarketing system.

Igen i det banale, men det er nok i virkeligheden det vigtigste. Det kan ske enten automatisk i merge-tagget eller når subscriberen selv skriver det ind i spørgeskemaet. 

Hvis ikke det bliver registreret, vil det ikke være muligt at kæde den nye information sammen med den profil, som du har i din e-mailplatform. Og dermed kan du ikke segmentere på baggrund af den. 

Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at du sørger for dataen bliver overført fra dit spørgeskema (især hvis du har lavet den i et eksternt program som Typeform), og over i din e-mailplatform - f.eks. gennem programmer som Zapier, hvis ikke der er en direkte integration. 

👉 For det andet, at der er en automatisk e-mailserie, der griber de, der ikke får valgt en præference. 

Det lyder måske lidt sært, men hvis ikke du oprettet dette, så vil en del besvarelser gå tabt, og dermed er der en masse, du måske slet ikke vil sende nogle automations til. 

Derfor er det vigtigt, at du også opretter en e-mailserie til de, du ikke får nogle præferencer på, så du griber dem, og dermed kan minde dem om at besvare spørgeskemaet. Dertil kan du skabe et ‘bredt’ e-mailflow, som er mere generelt end dine andre e-mailflows, der baserer sig på disse præferencer, f.eks. ved at fremvise produkter eller artikler, der falder i alle kategorier. 

Hvis ikke disse subscribers, som ikke har indtastet en præference, også bliver behandlet, kan du både miste mange subscribers, og få problemer senere hen i dit e-mailmarketing arbejde. 

Eksempel #4: Interessebaseret dataindsamling via klik-interaktion

Hvis det blot er et simpelt valg, som du vil have dine subscribers til at træffe, er det en god ide at indsamle dataen via en simpel klik-interaktion. 👆

Et eksempel heraf ses i nedenstående, som er en del af MuteBox’s e-mailflow: 

Det, der sker her, er, at når en subscriber klikker på enten MuteBox’s Eje eller Leje knap, så ryger de ind på den URL og der tilføjes et #eje eller #leje tag til subscriberen i e-mailplatformen. 

Med den information, kan man nu segmentere og skabe e-mailflows på baggrund af, om en person har enten det ene eller andet tag (og et tredje til de, der ikke klikker noget, som vi nævnte ovenfor). 

At gøre det på denne måde giver mening, når det er så simpelt, som her. Hvis du kræver flere informationer før du kan opbygge et flow (f.eks. hvilket køn din modtager tilhører, og derefter om de søger tøj, sko eller accessories.), er det bedre udført i et spørgeskema som nævnt tidligere. 

Når du gør det med et enkelt klik som her, så kan du igen gøre det nemmere for dine subscribers, end hvis de skulle åbne et spørgeskema. Dermed vil du gøre det meget mere sandsynligt, at de vil svare på spørgsmålet, og dermed give dig muligheden for at målrette din kommunikation imod dem.

Eksempel #5: Indsamling af NPS (Net Promoter Score)

Specielt SaaS (Software-as-a-service) virksomheder gør stort brug af denne form for dataindsamling. 

Helt basalt set, så handler det om, at kunden giver din virksomhed en score fra 1-10 omkring et eller andet: ofte købsoplevelsen eller brugeroplevelsen med produktet og virksomheden. Det vil typisk se sådan ud: 

Her vil du få et gennemsnit, hvor du vil se, hvor mange er promoters (der rangerer jer højt fra 9-10), passives (de, der vælger middeltal 7-8), og detractors (de, der er utilfredse, og vælger 0-6). Du vil kunne se et gennemsnit af disse, og se hvor mange som falder ind i de forskellige kategorier (og derfor også finde ud af, om du skal forbedre et eller andet). 

Derudover, kan du også lave flows baseret på dette, så du potentielt kan omvende dem fra at være detractors til passives (eller måske endda promoters?), eller på anden måde behandle deres dårlige oplevelse. Ligeledes kan du også målrette nogle flows til de, der falder i promoters-kategorien, og eventuelt se, om du kan overbevise dem om endnu et køb, nu de har en positiv oplevelse med din virksomhed. 

Derudover kan du også, efter et sådant spørgsmål, bede dem uddybe deres oplevelse - på den måde vil du få helt dybdegående information om, hvad de har syntes var godt og/eller skidt ved oplevelsen, hvilket vil gøre det meget nemmere at handle på.

Nu skulle du gerne have en idé om, hvordan du kan indsamle data og hvordan du kan udnytte det. 

Her kommer et nærliggende spørgsmål, du måske går og tænker nu: 

Kan jeg lave dataindsamling i mine nyhedsbreve?

Vores eksempler kan godt give et indtryk af, at dataindsamling kun er noget, der kan ske i de automatiske e-mails - men det er ikke tilfældet!

Mange virksomheder anvender nemlig også deres kampagne e-mails til at indsamle data. 

Her er et ældre eksempel fra Frederik Bagger: 

Det, de forsøgte her, var at få folk til at afgive data, så de kunne komme på en VIP-liste og modtage SMS’er fra Frederik Bagger, når deres efterårsudsalg gik i gang, så de kunne få adgang til rabatterne før alle andre.

Her har de linket ind til en Typeform, hvor subscriberen kunne indtaste sit telefonnummer, så det igen vil blive overført til Frederik Baggers e-mailplatform, hvorfra de ville sende SMS’erne.

💡 Du kan dermed sagtens indsamle data via dine nyhedsbreve - og det er specielt godt, hvis den data er sæsonbestemt eller tid-sensitiv, som f.eks. ved et efterårsudsalg. 💡

Hertil kommer sandsynligvis en sidste, større bekymring: 

Hvor mange af dine subscribers kan du forvente at konvertere?

Med konverteringen her værende enten at svare på spørgeskema, udfylde en trustpilot eller den mikrokonvertering, som du ønsker, at de foretager sig. 

Mængden af respondenter, eller konverteringsraten, er nemlig en af de helt store bekymringer for mange. 

Men det kan være meget svært at svare på, for det vil variere rigtig meget alt efter hvilken industri den er i - og endda også mellem virksomheder indenfor den samme industri.

Og det kan skyldes en lang række faktorer, som: hvor i e-mail setuppet dataindsamlingen finder sted, det generelle niveau for virksomhedens e-mailmarketing, subscribernes generelle engagement med virksomheden, og lignende. 

Men, hvis vi alligevel skal sige noget helt generelt, så ser vi typisk, at e-commerce virksomheder formår at få mellem 15-20% af nye subscribers (i et velkomstflow, f.eks.) til at svare på et spørgeskema med i gennemsnit fem spørgsmål. 

For B2B virksomheder, med et lignende setup med et spørgeskema, vil konverteringsraten nærmere ligge på 10-12% i gennemsnit. Hvis de dog i stedet gør således, at de udskifter spørgeskemaet med en klik-interaktion, hæves konverteringsraten til 13-16%. 

Dermed er der nogen evidens for, at en simplere dataindsamling, ved f.eks. klik-interaktion frem for spørgeskema, har en højere konverteringsrate. Dog kan det også begrænse, hvilken data du kan indsamle. 

Med det skulle du gerne være godt klædt på til at gå i gang med eller forbedre dataindsamling for din virksomhed! 

Har du brug for sparring eller har du nogle spørgsmål, du gerne vil have besvaret, så er du velkommen til at booke os ind til en snak her: 

Læs videre 🤓